Izdvajamo dogadjaj :   

C/2012 K1 (PANSTARRS)

 
Uspješno uočena  !

Jedva vidljiva ali VIDLJIVA. Ugledao sam je kao 4tvrti vrh zamisljenog paralelograma sa tri zvjezde iz okoline HD 111306 m 6.80 (odmah ispod) pa onda desno HD 111811 m 7.69 i HD 111572 m 6.50. Uoceno jezgro i nikakvih detalja osim toga. Iako 8.39 m meni je po sjajnosti je bila blizu zvijezde magnitude 9 HD 111957 ...

 


Nemate teleskop!!!
A GDJE JE FOTO APARAT???...
Vaše radove čemo objaviti, a samim time, napraviti ćete prve korake u zajedničkim projektima onih koji su ljubitelji astronomije...

FOTO GALERIJA

  Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home3/factory/public_html/astronomija/plugins/system/allgallery/creating_thumbnails.php on line 52

Warning: getimagesize(http://www.socksoff.co.uk/00001/page06/Winter_Landscape_1600.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home3/factory/public_html/astronomija/plugins/system/allgallery/creating_thumbnails.php on line 52

Zima - zima e pa šta je ...

argaiv1664

Početak godišnjeg doba - ZIME ove 2010 godine je 22. decembra u 00:38 po našem vremenu ( SEV ). Kalendarski nam dolazi kao 355 dan u godini a sama zima će trajati narednih 89 dana tj. do 20.marta/ožujka 2011 kada počinje proljeće.

Zima je najhladnije godišnje doba godine, između jeseni i proljeća . Tog dana  (22 decembra) nastupa zimski solsticij, to nam donosi  najkraći  dan i najdužu noć. Meteorološki zima ima i najniže prosječne temperature. To odgovara mjesecu decembru, januaru i februaru (prosinac siječnj i veljača) na sjevernoj hemisferi, juni, juli i august (lipanj, srpanj i kolovoz)  u južnoj hemisferi.

Najhladnije prosječne temperature ove sezone obično  u januaru (siječnju) na sjevernoj hemisferi, a u lipnju ili srpnju (juni ili juli) u južnoj hemisferi. U  nekim krajevima ima najveću stopu padavina, kao i duže zadržavanje vlagu zbog konstantnog snježnog pokrivača ili visoke stope padavina u kombinaciji s niskim temperaturama,  koje opet iskjučuju isparavanje. Mećava često razvijaju i uzrok mnogim nevoljama u prijevozu.  Rijedak meteorološki fenomen koji se pojavljuju tijekom zime ledene magle , koja se sastoji od ledenih kristala suspendiranih u zraku, to se javlja samo na vrlo niskim temperaturama, ispod -30 ° C.

Nagib Zemljin koji je pod uglom od 23,44° osi u odnosu na njenu  orbitalnu ravan koju nazivamo - ekliptika -   igra veliku ulogu u ovim dešavanjima. 

Zima nastupa kad je određena polutka (sjeverna ili južna) najmanje izložena Sunčevim zrakama, nezavisno od odaljenosti od Sunca. Zima na sjevernoj polutki nastaje kad je Zemlja najbliže Suncu, dok je tada na južnoj polutki vruće ljeto.

Praktično, Sunčeve zrake u zimi padaju pod većim kutom od ravnine kruženja, čime se konstantna energija koju dotična polutka dobiva od Sunca dijeli na veću površinu, što zajedno s većim putem kroz atmosferu koji ta toplina prolazi daje kao rezultat manje primljene topline po jedinici površine i nižu temperaturu, tj. zimu.

Iz perspektive promatrača na Zemlji, zimsko Sunce ima nižu maksimalnu visinu na nebu nego ljeti.
 
Do Nove kalendarske godine nam je ostalo 9 dana, svim posjetiteljima sajta tj. našim prijateljima sretna Nova 2011 godina u kojoj Vam želimo duhovni i ekonomski napredak, da imamo čišći zrak, zdraviju hranu, više tamnog neba za nas posmatrače  i više osmjeha na licu sviju nas  :) :) :) !
joomla template