Izdvajamo dogadjaj :   

C/2012 K1 (PANSTARRS)

 
Uspješno uočena  !

Jedva vidljiva ali VIDLJIVA. Ugledao sam je kao 4tvrti vrh zamisljenog paralelograma sa tri zvjezde iz okoline HD 111306 m 6.80 (odmah ispod) pa onda desno HD 111811 m 7.69 i HD 111572 m 6.50. Uoceno jezgro i nikakvih detalja osim toga. Iako 8.39 m meni je po sjajnosti je bila blizu zvijezde magnitude 9 HD 111957 ...

 


Nemate teleskop!!!
A GDJE JE FOTO APARAT???...
Vaše radove čemo objaviti, a samim time, napraviti ćete prve korake u zajedničkim projektima onih koji su ljubitelji astronomije...

FOTO GALERIJA

  


Galileoskopi u Ze-Do kantonu

argaiv1664

 

Prva naprava koja je slovila za "magičnu cijev" je dvogled koji je konstruisan u Holandiji oko 1608 godine od  optičara Johann Lippershey. godine što je godinu dana kasnije iskoristio  Galileo Galilej 1609. godine i bio prvi čovjek koji je usmjerio ovaj optički uređaj ka noćnom nebu i time  došao do otkrića koja su zauvijek promjenila čovjekovo shvatanje svijeta: otkrio je planine i kratere na Mjesecu, četiri Jupiterova satelita (Io, Europu, Ganimed i Kalisto).

Zbog svega ovoga, u historiji nauke, 1609. godina obilježava se kao početak modernog doba u astronomiji, tj. početak teleskopske ere koja nam je otvorila nove, do tada neslućene horizonte.

 

U okviru Međunarodne godine astronomije (IYA2009), na globalnom nivou, odvija se projekat izrade i distribucije velikog broja malih teleskopa - Galileoskopa.

IMG_5469_Medium

Specifikacije teleskopa:

Galileoskopi imaju glavno sočivo prečnika 50 mm i uvećanje od 45 puta. Na njima je ugrađeno ležište sa navojem koji odgovara bilo kojem fotografskom stalku-tronožcu. Teleskopi se isporučuju rastavljeni (u kitu), kako bi se učenicima dala prilika da ih sami sklope i shvate kako oni funkcioniraju. Planirana je njihova prodaja i distribucija po izuzetno povoljnoj cijeni preko Nacionalnih organizacionih centara. Nacionalni organizacioni centar za IYA2009 u BiH,

Astronomsko društvo ORION Sarajevo, pokrenulo je akciju nabavke 1000 Galileoskopa. Cilj je da se oni podijele besplatno po školama, ravnomjerno u svim regijama naše zemlje.

Projekat se odvija pod nazivom:

“1000 Galileoskopa za hiljadu škola u BiH – Jedno nebo za sve”.

Zahvaljujući razumjevanju Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, obezbjeđena su sredstva za kupovinu teleskopa

Projekat se realizira na teritoriji BiH sa ciljem da se kod mladih ljudi promoviše svijest o nauci, da se ponovo pokrenu astronomske aktivnosti u zemlji, te da se mladi usmjere ka korisnim aktivnostima. Realizacija ovog projekta će omogućiti da veliki broj škola u BiH obogati svoje obrazovne programe sa astronomskim sadržajima.

Teleskopi su za sada podjeljeni na područiju Tuzlanskog  i Bosansko-podrinjskog kantona. Dana 05.04.2011 u 11:00 su podjeljeni Galileoskopi i u Zenici. Predstavnici AD Orion su u pratnji predsjednika udruženja Muhameda Muminovića  te Nedima Mujića i članova Naide Čaušević, Jasmin Bukve u sali Zeničko Dobojskog kantona podjeljeni predstavnicima Osnovnih škola sa područija Ze-Do kantona.

IMG_5463_Medium

Muhamed Muminović i Jasmin Bukva

Tako su Osnovne škole dobile šansu da dođju do optičkog a i nastavnog pomagala čijim sastavljanjem i stavljanjem u pogon mogu učenicima predstaviti osnovne principe rada teleskopa i praktičan rad sa njima. Ako se zagubi uputsvo za sklapanje možete ga  kao PDF preuzeti :   (ovdje)

IMG_5465_Medium

Nedim Mujić - pripreme za prezentaciju

Ono što mogu kasnije uraditi je naravno izvršiti prva osmatranja po uzoru na Galilea čiji teleskop je i replika, dakle najbolje je na nebu potražiti Jupiter i Mjesec te Saturn čiji prstenovi su ponovo u povoljnom nagibu u odnosu na posmatrače sa Zemlje. Za noći bez Mjesečine se može potražiti i M 31 što bi bilo lijep uspjeh za početak. Ako budete imali problema ili nedoumica u vezi svega možete nam pisati ili tražiti savjet ako ste neposredno u gradu Zenica gdje vam predstavnici AD Astra mogu pružiti potrebne informacije, pa i organizovati posmatranje i iz 114 mm Bresser reflektor-a . Još jednom napominjemo da se STROGO ZABRANJUJE okretanje teleskopa prema Suncu.

IMG_5477_Medium

Muhamed Muminović razgovara sa predstavnici medija (TV Zenica "Zenica danas" - Jasmina Pjanić)

IMG_5478_Medium

Behaudin Karić - Muhamed Muminović - Nedim Mujić ( AD Astra i AD Orion )

IMG_5482_Medium

Muhamed Muminović - Naida Čaušević -  zasluženi predah

Galileoscope-Moon-Jaunsen

fotka Mjeseca kroz Galileoskop (Anders O. Jansen - Oslo)

Recenziju u vezi samih Galileoskopa mozete pogledati (ovdje) ili  evo izdvajamo zadnji pasus recenzije:

" All in all, I think this is an amazing instrument for the price. It is far more than a cheap plastic toy, but comes at the price of a cheap plastic toy. I hope it continues to be available in the future, because it's an excellent tool of introduction to my favorite pastime! "

joomla template